Tanderosie – Wat is tanderosie?

Tanderosie is het oplossen van tanden door de inwerking van zuur eten en drinken. Zure levensmiddelen lossen uw tanden op, doordat het zuur het tandoppervlak zachter maakt. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van tanderosie van het allergrootste belang.

Hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie wordt veroorzaakt door zure levensmiddelen, maar niet de hoeveelheid zure producten die u eet en drinkt is van belang. Belangrijker is hoe vaak u zure producten nuttigt en de manier waarop. Hoe vaker en langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Wacht u bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt u een (zure) drank voor de smaak rond in uw mond? Zo ja, dan blijven de zuren langer in uw mond, wat tanderosie bevordert.

Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt maagzuur in uw mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de tanderosie optreedt. Maagaandoeningen kunnen oprispingen en braken veroorzaken, maar ook mensen die vanwege hun extreme drang om te vermageren veel braken (anorexia nervosa/boulimia nervosa) kunnen veel last van tanderosie hebben.

Wat kunnen wij als tandarts doen?

Tijdens de periodieke controle kijken wij naar uw tanden en kiezen. Indien wij tanderosie waarnemen, sturen wij u door naar onze mondhygiënist of naar één van onze preventieassistentes. Zij zullen aanvullend onderzoek doen, eventueel met een voedingsdagboekje en wordt er samen met u naar een oplossing gezocht.

Wat kunt uzelf doen om tanderosie te voorkomen?

Om tanderosie te voorkomen of te beperken kunt u het volgende doen:

Voeding:

  • Beperk het gebruik van zure dranken en zuur eten. Neem als alternatief zo mogelijk water, melk of gewone thee (zonder suiker). (zie grafiek verderop)
  • Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Probeer u te houden aan 6 eet-/drinkmomenten per dag. Dat zijn drie hoofdmaaltijden en daartussen maximaal driemaal iets eten en/of drinken.

Tandenpoetsen:

  • Poets uw tanden niet direct na het eten en/of drinken van iets zuurs, wacht een uurtje. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur.
  • Poets de tanden en kiezen 2x per dag minimaal 2 minuten met fluoride tandpasta.
  • Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Doe dit bij voorkeur ’s avonds vlak voor het slapen gaan.

Wat zijn zure voedingsmiddelen?

In onderstaand figuur staat de pH-waarde vermeld van een aantal voedingsmiddelen.

 

Hoe lager de pH des te slechter is dit voor uw tanden en kiezen. 
Bedenk dat bijna alle dranken zuur zijn! Uitzonderingen zijn: water, gewone thee (zonder suiker) en melk.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op of stel ze tijdens de behandeling.