Wat is sealen?

Sealen is het Engelse woord voor verzegelen of afdekken. In de tandheelkunde houdt sealen in dat de putjes en groeven in de kauwvlakken van de kiezen worden afgedekt met een plastic laagje, de sealant. Sealen is een beetje te vergelijken met het lakken van de vingernagels.

Wat is het doel van sealen?

De kiezen hebben vaak diepe putjes en groeven in het kauwvlak. In deze putjes en groeven gaan voedselresten en bacteriën zitten. Omdat een tandenborstel die putjes en groeven niet goed schoon kan krijgen, is de kans op een gaatje daar veel groter. Door te sealen, worden deze putjes en groeven lekvrij afgedekt, zodat er geen bacteriën en voedselresten in kunnen gaan zitten, waardoor dus de kans op gaatjes kleiner wordt.

Wanneer sealen?

Bij voorkeur sealen wij wanneer de kiezen net zijn doorgebroken, dit gebeurt vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar (zie ook gebitsontwikkeling elders op onze site). De kiezen zijn dan nog zo goed als nieuw en gaatjes hebben dan nog niet echt de kans gekregen. Dit willen we graag zo houden, daarom sealen we vooral bij jonge kinderen.

Hoe verloopt de behandeling van het sealen?

Voordat we beginnen met sealen, leggen wij de behandeling uit aan uw zoon of dochter. Hierdoor wordt de behandeling als minder spannend ervaren en ligt uw zoon of dochter rustiger en gemakkelijker in de stoel. Tijdens de behandeling wordt de kies eerst goed schoongemaakt alvorens het plastic laagje wordt aangebracht.

Extra voordeel

Sealen is een relatief eenvoudige behandeling die over het algemeen slechts enkele minuten duurt. Daarom heeft deze behandeling als extra voordeel dat het een mooie manier is voor uw zoon of dochter om aan de tandarts te wennen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op of stel ze tijdens de behandeling.