Wortelkanaalbehandeling

Alvorens er begonnen wordt met de wortelkanaalbehandeling, krijgt u lokale verdoving. Hierdoor is in beginsel de behandeling geheel pijnloos. Vervolgens wordt er een röntgenfoto gemaakt om de vorm van het gebitselement te kunnen beoordelen. Hierna wordt een rubberen lapje over de tand/kies geplaatst, de tandholte wordt geopend en kan de tandarts naar de wortelkanalen zoeken. De wortelkanalen worden verbreed met mechanische vijltjes en er wordt royaal ultrasoon gespoeld met een desinfecterend middel.

Wanneer de tand/kies van binnen goed is schoongemaakt, worden de kanalen definitief afgesloten, zodat de bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen. Als laatste wordt het gebitselement voorzien van een witte vulling. In de toekomst kan een kroon noodzakelijk zijn.

Bij ons in de praktijk heeft Steffan Veldhuis extra cursussen gevolgd in de Endodontologie. Zijn laatste nascholing heeft hij met succes aan de universiteit in Amsterdam (ACTA) gevolgd. Deze cursus stond onder leiding van Prof. dr. P. Wesselink.

  • Meestal is een wortelkanaalbehandeling nodig, vanwege:
  • Tand- of kiespijn: veroorzaakt door o.a. cariës (een gaatje) of trauma (een klap of ongeluk).
  • Een (chronische) ontsteking aan de wortelpunt.
  • Een grijze verkleuring van de tand.
    • Voorbereiding voor een vervolgbehandeling.

Het hoofddoel van een kanaalbehandeling is het behouden van de tand/kies.

De behandeling is strikt genomen een grote schoonmaak-actie van het binnenste van het gebitselement.

In principe is een wortelkanaalbehandeling pijnloos. Alvorens er begonnen wordt met de wortelkanaalbehandeling verdoven wij de tand/kies, hierdoor voelt u normaal gesproken niets van de behandeling.

Ja, wij maken gebruik van een behandelmicroscoop, mechanische NiTi-vijlen, rubberen lapje én ultrasonische spoelapparatuur.

De behandelmicroscoop maakt het onzichtbare zichtbaar, zodat er goed en voorspelbaar gewerkt kan worden. Het rubberenlapje zorgt voor een schoon werkterrein en het spoelen gebeurt ultrasoon, omdat uit onderzoeken blijkt dat dit veruit de beste resultaten geeft.

De gehele behandeling neemt één of twee zittingen in beslag. De duur van de zittingen is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben doorgaans slechts één wortelkanaal, maar kiezen kunnen wel drie of meer wortelkanalen hebben. Reken dat een zitting tussen de 30 en 90 minuten duurt.

Na de wortelbehandeling kan er napijn zijn. Dit kan enkele dagen tot één week duren. De napijn kan het beste bestreden worden met gewone pijnstillers. Hiervoor adviseren wij u bij voorkeur paracetamol te slikken, aangezien deze pijnstiller de minste bijwerkingen heeft.

Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en de kans op mislukking is erg klein met de moderne technieken die we toepassen. Echter het kan gebeuren dat een wortelkanaalbehandeling niet aanslaat of dat er tijdens de behandeling een complicatie optreedt. Dan kan het soms nodig zijn dat wij u doorverwijzen naar een specialist. In een enkel geval is de tand of kies niet meer te redden.

 

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op of stel ze tijdens de behandeling.