Bij ons in de praktijk doen we vele soorten beugelbehandelingen, voor jong en oud, zoals slotjesbeugel (brackets), onzichtbare beugels (Airsmile), maar ook snurkbeugels (MRA).
 
Beugels
Wat is een beugel?
 

Een beugel is een hulpmiddel waarmee de stand van je kaken en je gebit kan worden gecorrigeerd, zodat je tanden en kiezen weer recht komen te staan. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen.

Wanneer heb je een beugel nodig?

Een beugelbehandeling is in principe op elke leeftijd mogelijk, dus ook voor volwassenen. Het is wel belangrijk dat er een goede mondhygiëne is. De beste behandelperiode ligt tussen de tien en vijftien jaar, dan is het lichaam volop in de groei. Een beugel is niet bij iedereen noodzakelijk, daarom letten wij tijdens de periodieke controle bij kinderen op de kaak- en tandstand en beoordelen we of een beugel wel of niet noodzakelijk is.

Wat houdt de behandeling bij de tandarts in?

Eerst wordt er uitvoerig onderzoek gedaan voor het opstellen van het behandelplan. Er worden afdrukken gemaakt van het gebit en (röntgen)foto’s van de kaken en schedel. Op basisvan deze informatie wordt bepaald welk type beugel(s) het meest geschikt is. Meestal is dit een slotjesbeugel (brackets), soms hebben we een extra losse beugel nodig of kan de behandeling zelfs plaats vinden met een onzichtbare beugel (Airsmile). Dit behandelplan wordt met u (en uw kind) besproken.

Tijdens de behandeling wordt er maandelijks een beugelcontrole uitgevoerd. Op deze manier kunnen de vorderingen worden bijgehouden en kan de beugel waar nodig worden bijgesteld of aangepast. Een gemiddelde beugelbehandeling duurt ca. 2½ jaar.

Wie doet de behandeling?

De beugelbehandelingen, voor jong en oud, worden in onze praktijk voornamelijk uitgevoerd door tandarts voor Orthodontie Steffanie ten Vergert-Veldhuis. In november 2013 heeft ze succesvol de 2-jarige opleiding Progressive Orthodontic Seminars van McGann afgerond. Heeft u nog vragen?Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op of stel ze tijdens de behandeling.

Snurkbeugels

Tandartsen spelen een belangrijke rol bij de behandeling van snurkers en patiënten met slaapapneu. Een snurkbeugel (een zogenaamd “Mandibulair Repositie Apparaat” (MRA))  kan vaak uitkomst bieden. Wij werken in onze praktijk met op maat gemaakte, verstelbare snurkbeugels waardoor de voorwaartse stand van de onderkaak op geleide van het comfort en de werking gewijzigd kan worden. Bij ons in de praktijk is tandarts Steffanie ten Vergert-Veldhuis gespecialiseerd in de behandeling van deze patiënten groep.

Wat is snurken?

Snurken is een geluid dat gedurende de slaap wordt voortgebracht door trillende zachte delen van de neusholte, mond en keel. Snurken ontstaat door een vernauwing van de bovenste luchtweg. Indien snurken niet gepaard gaat met overmatige slaperigheid of herhaaldelijk voorkomen van obstructies van de bovenste luchtweg, spreekt men van ‘primair snurken’ (snurken zonder slaapapneu). Deze snurkers slapen meestal redelijk tot goed. Slaapproblemen en klachten van oververmoeidheid door het snurken ontstaan vaak juist bij de partner vanwege het harde geluid van het snurken.

Wat is obstructief slaapapneu (OSA)?

Sommige mensen hebben regelmatig ademstilstanden tijdens het slapen. Deze ademstilstanden, of apneus, kunnen optreden doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. We noemen dit obstructief slaapapneu, afgekort OSA.

We spreken van OSA als iemand:

  • ’s nachts meer dan 5 keer per uur een ademstilstand heeft én
  • overdag zeer slaperig of zeer vermoeid is en
  • er geen andere reden is voor de ernstige slaperigheid of vermoeidheid overdag, zoals slaaptekort of slapeloosheid

Veel mensen met OSA hebben ook andere klachten, zoals:

  • snurken
  • niet uitgerust wakker worden
  • ’s nachts wakker schrikken
  • zich niet goed kunnen concentreren

Wat kunnen wij als tandarts doen?

Wanneer u primair snurkt, licht of matig slaapapneu heeft, dan is behandeling met een snurkbeugel (een zogenaamd “Mandibulair Repositie Apparaat” (MRA)) één van de mogelijkheden. Wij kunnen voor u zo’n snurkbeugel maken en of u daarin begeleiden indien u al een MRA heeft. Niet bij iedereen kan een MRA gemaakt worden, daarom doet de tandarts eerst een uitvoerig onderzoek.

Indien de tandarts u verdenkt op slaapapneu, verwijzen wij u eerst door, zodat er verdere diagnostiek uitvoert kan worden om de juiste diagnose te stellen. Als er inderdaad sprake is van een mild – matig slaapapneu, zou een snurkbeugel een goede behandeling kunnen zijn voor uw slaapapneu.

Wie doet de behandeling?

Tandarts Steffanie ten Vergert- Veldhuis is in juni 2011 geaccrediteerd als Tandheelkundig Slaapgeneeskundige van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS). Ik heb anderhalf jaar in het UMCG onderzoek gedaan naar de behandeling van snurken en slaapapneu met behulp van een MRA. Van 2013 tot 2015 heb ik voor één dag in de week in het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht gewerkt, waar ik patiënten behandelde in het slaapteam

Wilt u meer informatie over een snurkbeugel?

Wanneer u meer informatie wenst over een snurkbeugel of aanvullend onderzoek naar slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen, neemt u dan gerust contact met ons.

Meer informatie:
www.apneuvereniging.nl
www.apneupagina.nl
www.nvts.nl