Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

In de mond leven grote aantallen en soorten bacteriën. Veel van deze bacteriën helpen het lichaam, door hun rol in de afweer en spijsvertering. Echter er zitten ook bacteriën tussen die uiteindelijk een minder positieve invloed hebben op de gezondheid. Na elke maaltijd hechten bacteriën zich vast aan de tanden en kiezen, dit laagje bacteriën noemen we tandplaque. In tandplaque zitten dus heel veel bacteriën en die kunnen de oorzaak zijn van gaatjes, maar ook van tandvleesontsteking.

Gingivitis en Parodontitis

Wanneer er, door tandplaque, een ontsteking van het tandvlees ontstaat, spreken we van gingivitis. Indien gingivitis de kans krijgt om zich uit te breiden in de diepte richting het kaakbot, en deze tandvleesontsteking blijft onbehandeld, zal het kaakbot verloren gaan. In zo’n geval spreekt men van parodontitis. Het verdwijnen van het kaakbot is een beschermingsmechanisme van het lichaam zelf, opdat er een veilige afstand blijft tussen ontsteking en het kaakbot. Ondanks dat parodontitis een ernstige ontsteking is, is dit zelden pijnlijk. U heeft dus ook niet echt last en dat is de reden waarom parodontitis lang onopgemerkt kan blijven.

Hoe ontstaat parodontitis?

Ten eerste laat het tandvlees onder invloed van de ontsteking los van de gebitselementen. De ruimte die zo ontstaat, noemen we een pocket. Van nature is er altijd een ondiepe pocket aanwezig, maar door ontsteking wordt deze pocket dieper. Deze pocket is door u zelf niet meer schoon te maken, waardoor er steeds meer tandplaque en tandsteen blijft zitten. Het gevolg is dat deze pocket steeds dieper wordt. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan en er uit kunnen vallen. Dit proberen wij natuurlijk te voorkomen, maar uw inzet is daarbij absoluut onmisbaar.

Wat kunnen wij als tandarts doen?

Tijdens de periodieke controle kijken wij naar de conditie van uw tandvlees. Is deze rood en gezwollen? Bloed uw tandvlees gemakkelijk? Constateren we een slechte adem? Maar ook meten wij met een instrument, de pocketmeter, of u verdiepte pockets heeft. De aanwezigheid van verdiepte pockets kan wijzen op de aanwezigheid van parodontitis. Ook maken we gebruik van röntgenfoto’s om het ziekteproces beter te kunnen beoordelen en te behandelen. Indien er aanleiding toe is, sturen wij u door naar onze mondhygiënist Folmar. Hij zal aanvullend onderzoek doen en wordt samen met u een passend behandelplan opgesteld.

Wat houdt de behandeling door de mondhygiënist in?

De behandeling van parodontitis is vooral gericht op het bereiken van een plaque vrije en schone mond. Onze eerste stap van de behandeling is gericht op het optimaliseren van uw mondhygiëne. Hierbij is de inzet van uzelf onontbeerlijk. Daarom krijgt u persoonlijke begeleiding in hoe u uw eigen mond zo optimaal mogelijk schoon kunt houden.

De ruimte onder de tandvleesrand, de pockets, krijgt u ondanks uw eigen inzet niet schoon. Het schoonmaken hiervan dient gedaan te worden door een professional. Bij ons in de praktijk is dat onze mondhygiënist, Folmar. Hij reinigt de verdiepte pockets en verwijdert daarbij al het tandplaque en tandsteen. Hij maakt hierbij gebruik van zowel handinstrumentarium als ultrasone apparatuur. Bij ultrasonische reiniging wordt gebruik gemaakt van ultrasone trillingen die het tandplaque en tandsteen van de gebitselementen verwijdert.

De parodontale behandeling neemt ongeveer vier zittingen in beslag. De behandeling is doorgaans pijnloos, maar mocht u toch pijn ervaren dan is dit met lokale verdoving te verhelpen.

Na de parodontale behandeling dient u geregeld voor nazorg terug te komen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een goede nazorg van belang is voor een blijvend goed resultaat. Hiervoor wordt met u in overleg een individuele termijn vastgesteld. In deze nazorg fase wordt uw tandvlees opnieuw gecontroleerd en beoordeeld. Eventuele restpockets (of problemen) en nieuwgevormd tandsteen zal tijdens deze nazorg worden behandeld en verwijderd. Soms kan het nodig zijn dat wij u doorverwijzen naar een specialist, de parodontoloog.

Wat is het doel van de behandeling?

Door de behandeling en uw inzet zal het tandvlees genezen en zich weer vasthechten aan de tanden en kiezen. Met het uiteindelijke doel een optimale mondgezondheid en ontstekingsvrij tandvlees, zonder diepe pockets.

Let op! Uw tandvlees zal zich ook terugtrekken. Aanvankelijk lijkt dit misschien verkeerd, maar het is juist goed. Doordat het kaakbot door de parodontitis is verdwenen, dient het tandvlees zich ook terug te trekken om zo een ondiepe pocket te laten ontstaan.

Wat dient uzelf te doen om uw tandvlees gezond te maken en gezond te houden?

Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees en u bevordert de genezing ervan. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag uw tanden poetsen met een fluoride tandpasta. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Alleen door uw optimale inzet heeft het tandvlees de mogelijkheid zich opnieuw te hechten aan het tandoppervlak. De ‘zieke’ pockets zullen afnemen en/ of zelfs verdwijnen.

Stoppen met roken

Over de invloed van roken verwijzen wij u graag door naar de folder gemaakt door de Parodontologie Praktijk Utrecht. Hierin staat het beste verwoord wat u moet weten over de relatie tussen roken en parodontitis. http://www.healthyteeth4life.nl/media/download_gallery/PPU_Rokenfolder1.pdf

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op of stel ze tijdens de behandeling.